Proč je SPORT důležitý?

27.06.2012 09:41

Milé dámy a milí pánové,

věříme, že se těšíte na léto a už dnes využíváte lepšího počasí k mnoha sportovním aktivitám. Dnešní článek bude zaměřen právě na sport a výživu.

 

Proč je sport důležitý?

Je to něco, co je naprosto přirozené, pomáhá k lepší výkonnosti srdečního svalu, snižuje krevní tlak, ovlivňuje elastičnost cév, prohlubuje se dýchání, zlepšuje se pružnost hrudníku, zvyšuje se výkonnost dýchacích svalů a plic. Zpevňuje kostru. Prodlužuje a zkvalitňuje nám život. Slouží také jako prevence před stresem a vyčistíte si hlavu.

Co se děje při sportu?

Zvyšuje se spotřeba energie, snižuje se podíl tukové tkáně a naopak narůstá svalová hmota. To nám napomáhá tvarovat a zpevňovat postavu a celkově nás to posiluje. Svalová hmota zrychluje metabolismus. Výborným sportem jsou aerobní aktivity, jako rychlá chůze, tanec, plavání, kolo, samotný běh atd. Je třeba si ovšem uvědomit, že i když sportujeme, musíme se soustředit také na správné potraviny. Ostatně sami víte, nebo někoho znáte, kdo třeba sportuje, ale když to nepodpoří správnou výživou, je tato aktivita silně znehodnocena a tuky jsou tam, kde by být neměly.

Čeho je nutné se tedy vyvarovat?

Omezte přísun jednoduchých cukrů (sušenky, perníky, bábovky, tyčinky - ale i fit tyčinky, müsli tyčinky atd.), omezte příjem skrytých tuků (ztužené tuky), omezte spotřebu soli, alkohol sporadicky. Vyvarujte se také potravinám, jako jsou rohlíky, knedlíky, hranolky, hamburgery, tatarská omáčka, kečupy, sladké nápoje, uzeniny a podobně.

Co naopak vyhledávat?

Pestrou a barevnou stravu - zeleninu, ovoce, olivový olej, ovesné vločky, bílé maso, sójové maso, ryby, stravu bohatou na protein, vlákninu a další nezbytné vitamíny a minerály. Zasytí nás na delší dobu a vyživí naše tělo.

Jak ale jíst před, během a po sportovní aktivitě?

Před sportovním výkonem - příprava

Hydratace organismu, zásoba energie a potřebných minerálů, proteinu a antioxidantů, poslední jídlo by mělo být nejméně 2 hodiny před začátkem sportovní aktivity. Ideálním doplněním energie, vody a výživy je lehký proteinový nápoj. Je jednoduchý na přípravu, dobře se vstřebává a obsahuje dostatek minerálních látek, vitamínů a potřebných živin pro dlouhotrvající dobrý výkon, a také tekutiny.

Při sportovním výkonu nebo cvičení - zvýšení výkonu

Hlavně hydratace - nejlépe isotonický nápoj. Isotonické nápoje obsahují energii (sacharidy) a minerální látky. Lze je dobře použít při vysoce intenzivních výkonech a po ukončení fyzické aktivity ve fázi regenerace jako první dodávku tekutin, energie a minerálů. Při konzumaci čisté vody může dojít k opačnému jevu. Dojde k poklesu soustředění, pocitu slabosti, malátnosti, ztrátě potřebné energie a tím k poklesu fyzické výkonnosti.

Po sportu - regenerace.

Po výkonu je důležitá regenerace svalů, nejdůležitější je ihned po výkonu. Ideální je do 30 minut po sportu si dát kvalitní proteinový nápoj, který je optimální pro zregenerování svalů, pro nárůst svalové hmoty. Doplnit sacharidy, vhodné je ovoce, cereálie, jogurty, zákysy atd. Pro regeneraci svalů se doporučuje dodávat potřebné bílkoviny nejen ráno po probuzení, ale i před a po tréninku.

Z běžných potravin není vůbec jednoduché dodržovat všechny výše uvedené informace a pro zaneprázdněné osoby není v časových možnostech toto zvládnout.

 

 

            Proto je možné využít zkušeností třetí strany a obrátit se na wellness poradce, kteří Vám nejen dokážou poradit a být Vám oporou, ale navíc Vám sestaví individuální program, který garantuje vysněné cíle a výsledky.

 

Zájemci mohou kontaktovat pana Kamila Obrlíka na tel.: 737423202 ,či lépe vyplnit kontaktní formulář s požadavkem na jedné z jeho stránek    www.hubnete.cz/zpusob , www.snidejzdrave.cz/zpusob , www.vyzivaprosport.cz/zpusob .